Utviklingssenteret inviterer igjen til oppstartsseminar 24. september 2024 (trykk på lenke for å lese mer info). Deltakerne får innføring i ABC-en, velferdsteknologi og forslag til videre arbeid i egne kommuner.
Kontaktpersoner hos Utviklingssenteret er Eivind Bjørnstad, mobilnr. 926 07 393.
ABC-en har to kompetansetrinn, med ulik oppbygging:
Det er kommunene selv som velger hvordan denne ABC-en skal organiseres/gjennomføres. De fleste kommunene benytter ABC-metoden, kjent via Aldring og helse. Dette innebærer oppstarts- og avslutningsseminar, samt studiegrupper underveis med bruk av studieheftene. Det er obligatorisk å delta på et eller begge seminar og minst 80 % på studiegruppene. Andre kommuner velger å tilby ansatte kurset hos KS Læring.
Vi anbefaler ABC-metoden med samlinger, studiehefter og grupper. Hver kommune bør organisere tverrfaglige studiegrupper og samtidig involvere andre ansatte og ressurser, som IT, montør/tekniker, personvernombud, eHelse og innkjøp . Dette har vist bedre innføring og oppfølging hos flere kommuner. Mange kommuner har egne ABC-kontakter i forbindelse med ABC-ene fra Aldring og helse, som ofte er involvert også i denne ABC-en.
Velferdsteknologiens ABC kan gjennomføres uten bistand fra Utviklingssenteret, men vi vil sterkt anbefale at kommunen har en overordnet strategi før oppstart. Dette innebærer:
- avklaringer om det skal være studiegrupper, deltakere, varighet og sammensetning
- utstedelse av studiebevis (ingen eksamen eller innleveringer)
- eventuell kompensasjon for ansatte som har gjennomført
- oppfølging og kontaktpersoner hvis spørsmål
Anskaffelse og innføring av velferdsteknologi omfatter ofte flere seksjoner og enheter i kommunen, andre kommuner og sykehus. Dette påvirker arbeidet med innføring og oppfølging av utstyr, systemer og arbeidsmåter på en rekke områder. ABC-en skal bidra til å synliggjøre behovene for hvordan involverte må samarbeide for tjenesteutvikling, nye arbeidsmåter for ansatte og bedre livskvalitet for innbyggere.