Søppel i toalettet kan havne direkte i naturen

FN har utpekt 19. november som verdens toalettdag.

Toalettet burde være trygt og sikkert, men for milliarder av mennesker er trygge sanitære forhold truet av krig, klimaendringer, katastrofer og vanskjøtsel. Når avløpssystemer ikke fungerer, eller ikke finnes, kan dette føre til spredning av dødelige sykdommer som kolera.

I Norge har de aller fleste tilgang til vannklosett, men vi har fortsatt mange gamle rør som skal frakte det vi spyler ned i toalettet fram til kommunens renseanlegg. Når det regner, fylles disse gamle rørene med regnvann i tillegg til avløpsvann. Når rørene blir for fulle eller pumpene stopper, er avløpssystemet bygd slik at det renner over på faste punkter (overløp). Dermed havner avløpsvann direkte ut i en bekk eller elv.

Vi jobber kontinuerlig med å skifte ut gamle rør og fjerne regnvann fra avløpssystemet, men dette arbeidet er omfattende og vil ta mange år. Vi har vært ute med drone og kamera og sett hvordan det ser ut i nærheten av overløpspunkter. Da finner vi både våtservietter, bind, tamponger og annet søppel, som ikke skulle vært kastet i toalettet.

Dovettregler

Kast dette i do 

Bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!

Ikke kast dette i do

Våtservietter, q-tips og fett skal ikke i do! Det tetter igjen kloakkrørene. 

Fjern fettet      

Stivnet fett skal i søppelbøtta eller sammen med matavfallet. 

Kjøp bøtte

Kjøp en liten søppelbøtte til badet, som du kan bruke til våtservietter og annet søppel som ikke skal i do.

Lyst til å lese mer? 

Dovett.no 

FNs sider om verdens toalettdag