Kommunene Drammen og Indre Østfold er for i 2021 tildelt 700 000 kroner i utviklingsmidler. Samarbeidsprosjektet vil vare i cirka to år, og for 2022 får prosjektet også 700 000 kroner.
De to kommunene Drammen og Indre Østfold var før sammenslåingen hele åtte kommuner.
Prosjektet har som mål å lære om effekter og utfordringer ved samorganisering og samlokalisering av bibliotek og innbyggertorg. Det vil være et viktig å ha fokus å undersøke hvordan vi kan få samarbeidsgevinster og utvikling av bibliotek og innbyggertorg, samtidig som stedsutvikling styrkes.
Jørgen Hovde, virksomhetsleder og biblioteksjef for Bibliotek og møteplass i Drammen kommune, sier at det i løpet av måneden vil utarbeides en konkret plan for prosjektgjennomføringen og legger til at tre prosjektgrupper skal opprettes:
- beste praksis
- bibliotekets frie rolle i ny organisering
- stedsutvikling
Elin Brandsrud, biblioteksjef for Indre Østfold kommune, forteller at samarbeidet mellom Drammen kommune og Indre Østfold startet allerede i 2019, hvor det ble kartlagt at det ble gjort samme organisatoriske grep i forbindelse med kommunesammenslåing. Bibliotek og innbyggertorg ble organisert i samme virksomhet og det er mange identiske målsettinger i begge kommunene om organisering.
Relevante punkter fra prosjektbeskrivelsen
- Lære om effekter og utfordringer ved samorganisering og samlokalisering av bibliotek og innbyggertorg og hvordan man kan tilrettelegge for god samskapning i nærmiljøet
- Undersøke og beskrive hvordan organiseringen påvirker opplevelsen av tjenestene utad
- Å lage en modell som beskriver effekter, synergi og utvikling av bibliotek og innbyggertorg, såkalt beste praksis
- Undersøke og beskrive hvordan man kan sikre og utvikle biblioteket som uavhengig møteplass i ny organisering
- Undersøke og beskrive hvordan den nye organiseringen kan styrke stedsutviklingen
- Bidra til den nasjonale debatten om nye organisasjonsformer for bibliotek