Statsforvalteren v/ klima- og miljøvernavdelingen ønsket å prioritere midler til prosjektet fordi feltet er stort, og beliggenheten er spesielt interessant. Blomstereng trenger skrinn/næringsfattig jord for å trives, og Edwin Ruuds omsorgssenters plassering på Monaryggen, med svært høyt sandinnhold i jorden, bør være velegnet.
Områdene ble klargjort og tilsådd i september i år av entreprenør Maskin og Utemiljø AS, på oppdrag fra Indre Østfold kommune. Vi har valgt oss ut et område på omtrent 1500 kvadratmeter på Edwin Ruuds omsorgssenter som testområde. Vi prøver ut to ulike metoder for tilsåing, et område hvor vi skavet av alt gress før tilsåing, og et annet område hvor vi snauklipte plenen, før tilsåing i plenen. Videre drift er det kommunens grøntavdeling Friluft og bymiljø som skal ta seg av. Når blomsterenga er etablert, legges det opp til slått 1-2 ganger per år på feltene.
Blomstereng krever litt tålmodighet
Vi bruker en frøblanding som heter NIBIOs tørrengblanding for Sørøstlandet. Blomsterfrøene har opphav fra Sørøstlandet, fra Lindesnes til svenskegrensa. Å etablere eng er et langtidsprosjekt, hvor vi må være tålmodige for å se resultater. De fleste plantene i blomsterenga er flerårige, og vil derfor i liten grad blomstre første året. Det første året setter de fleste plantene kun bladrosetter, mens blomstringa kommer i gang sommeren etter. Enkelte planter trenger flere år på å vokse seg store før de blomstrer. Blomsterenga vil trenge mange år på å utvikle seg.
Humleblomstprosjekt for barna i Edwin Ruuds barnehage
Edwin Ruuds barnehage er nærmeste nabo til testområdet, og ønsker å bruke feltet til et humleblomstprosjekt, til læring og undring for barna. Prosjektet passer godt inn i barnehagens plan for helsefremmende arbeid, hvor det å gå på tur til enga vil være noe de gjør ukentlig, med ulike aktiviteter som for eksempel naturbingo. I sitt arbeid som helsefremmende barnehage skal de ha fokus på bærekraft og mangfold, noe som passer godt til arbeidet med blomsterenga.
Les om framgangsmåten og hvilke arter vi sår i enga (PDF, 740 kB)
Les mer om hvorfor vi trenger humler hos La Humla Suse
Bilde fra testområdet, i framkant ses feltet der det er skavet av før tilsåing, og feltet nedenfor i svingen mot jordet der det er snauklippet før tilsåing.