Badeplasser
I Indre Østfold kommune har vi en rekke opparbeidede badeplasser, både kommunale og private, langs Øyeren, Glomma og Lyseren og ved flere mindre tjern. I tillegg er det gode muligheter til å ta seg en dukkert i et av de mange skogstjernene i Fjella.
Kart over badeplasser med måling av vannkvalitet

Her kan du åpne kartet i større versjon og med andre kartfunksjoner
Vannkvalitet på badeplassene i Indre Østfold kommune
Vannkvalitet i fontenene i Indre Østfold kommune
Kontroll av badevannskvaliteten
I Norge er det liten risiko for å bli syk av å bade utendørs. For å vurdere hvordan badevannskvaliteten på de ulike badeplassene utvikler seg over tid, tar vi vannprøver på et utvalg mye brukte badeplasser i kommunen i sommersesongen. Badevannsprøvene kan også avdekke eventuell akutt forurensning, som gir grunn til å fraråde bading eller stenge stranden.
Badevannskvaliteten måles i tarmbakterier (TKB)/100 ml vann. Viser prøven verdier over 1000 tarmbakterier, tar vi en ny prøve. Hvis den nye prøven også viser over 1000 tarmbakterier/100 ml, fraråder vi bading. Det er fordi faren for å bli syk øker ved høye bakterietall. I slike tilfeller henger vi opp oppslag på den aktuelle badeplassen i tillegg til å informere på kommunens hjemmeside. Ved svært høye verdier av tarmbakterier kan vi stenge stranden.
Det er ikke mulig å garantere at badevannskvaliteten er god til enhver tid. Alle som ønsker å bade må selv vurdere forholdene på badeplassen. Kraftig regnvær kan føre forurensninger fra landbruk og avløp til badevannet. Vi anbefaler derfor at du venter 24 timer med å bade etter kraftig regnvær.
Dette betyr de ulike verdiene
Generell informasjon
Blågrønnalger
Blågrønnalger kan finnes i nesten alle innsjøer i Norge. Om sommeren kan det bli en synlig oppblomstring av algene. Dette viser seg som et tydelig farget belegg på overflaten av vannet. Fargen kan være blågrønn, gulgrønn eller rødbrun.
Noen blågrønnalger produserer giftstoff (toksin) som kan gi utslett og hudirritasjon, kvalme, oppkast og magesmerter.
Du bør unngå å bade i vann som er synlig farget, eller der du ser fargede flak i vannet. Vann med synlig algeoppblomstring må ikke svelges. Voksne må passe på at barn ikke svelger vannet. Badetøy og annet vått tøy bør skiftes raskt. Hunder skal heller ikke bade i vann med synlig algeoppblomstring da de kan drikke av vannet.
Vi informerer på kommunens hjemmeside dersom vi får kjennskap til at det er algeoppblomstring av et slikt omfang at vi fraråder å bade. I slike tilfeller henger vi også opp oppslag på den aktuelle badeplassen.
Gonyostomum semen i Lundebyvannet
I Lundebyvannet dominerer en alge som heter gonyostomum semen. Algen produserer slim og kan danne belter med grønne masser i vannet. Algen produserer ikke giftstoffer, men kan forårsake kløe i huden. Du bør ikke lufttørke, men tørk deg godt med et håndkle. Det er også installert dusjer ved Lundebyvannet.
Svømmekløe
Svømmekløe er et kløende utslett som kan oppstå etter bading i enkelte ferskvannssjøer og dammer når vanntemperaturen er over 20°C. Utslettet er forårsaket av fugleparasitter (ikter).
Parasitten er ikke farlig for mennesker, men kan gi en allergisk reaksjon med kløende utslett.
For å unngå svømmekløe, anbefaler vi å unngå å bade i områder med mye vegetasjon i vannet eller i grunne områder på strender med pålandsvind. Du bør ikke lufttørke, men tørk deg godt med et håndkle.
Gjess på strender
Gjess bruker ofte badeplasser som beiteområder, og de kan legge igjen store mengder avføring. Store mengder gåsemøkk oppleves først og fremst uhygienisk.
Det er ikke påvist en klar sammenheng mellom gåsemøkk og smitte til mennesker, men gjess er bærere av bakterier som kan være smittsomme for mennesker. Det er derfor viktig å vaske hendene før du spiser. Voksne bør passe på at barn ikke putter gåsemøkk i munnen.
Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner
Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner. De mest aktuelle områdene er Oslofjorden, samt kysten langs Telemark og Agder.
Eldre og personer med kronisk leversykdom, kronisk blodsykdom eller redusert immunforsvar, er særlig utsatt for alvorlig sykdom. For å forebygge slik infeksjon, anbefaler vi blant annet at disse gruppene dekker til eventuelle sår med heldekkende, vanntett plaster og bruker badesko ved bading.
Hvis du har badet ved kysten og får sårinfeksjon, feber og redusert allmenntilstand 1-2 dager etter badet, bør du raskt ta kontakt med lege/legevakt.