Spørsmål
Spørsmålet gjelder tidligere Skjønhaug skole. Altså ikke Gamle Skjønhaug skole fra ca. år 1900 og ikke Nye Skjønhaug skole, som startet opp i 2017.
Spørsmålet gjelder mursteinsbygningen som har vært skole for så mange trøgstinger fra 1954 og fram til og med våren 2017.
Denne skolen med tilhørende tomt på 10 mål, ble solgt i 2018. Siden har ingenting skjedd, bortsett fra litt ruteknusing, tagging, forsøpling og gjengroing, som alltid følger med bygninger som blir stående tomme for lenge.
Skolen som så mange trøgstinger har et nært forhold til, er blitt et skjemmende, stygt sår i skjønne Skjønhaug.
Ekstra tydelig blir forfallet nå, når den virkelig gamle Skjønhaug skole (fra ca. år 1900) renoveres sammen med det historisk verdifulle kommunehuset. Begge bygningene ligger i umiddelbar nærhet til den solgte skolen.
Spørsmål:
Hva kan Indre Østfold kommune gjøre for å påskynde at noe skjer med tidligere Skjønhaug skole?
Svar fra ordfører Saxe Frøshaug (SP)
Eier plikter å holde bygninger i en slik stand at det ikke oppstår fare for skade på, eller vesentlig ulempe for person eller miljø, og slik at de ikke virker skjemmende i seg selv eller i forhold til omgivelsene, jfr. plan- og bygningsloven §31-3. Dersom plikten ikke blir overholdt kan kommunen gi pålegg om sikring og istandsetting.
Kommunen kan kun pålegge sikring og istandsetting som sørger for at bygget ikke lenger kan medføre fare eller vesentlig ulempe. Pålegget må følge alminnelige forvaltningsrettslige regler om blant annet partenes rett til uttale seg, jf. Forvaltningsloven § 16 og opplysning av saken § 17.
Skjønhaugenga AS kjøpte Skjønhaug skole 13.11.2018 og det ble avholdt oppstartsmøte med Trøgstad kommune 15.01.2019, for utarbeidelse av reguleringsplan.
Trøgstad kommune solgte tomta med garasjen øst for skolen, til Skoleveien 3 borettslag 26.04.2019. Dette var ukjent for Skjønhaugenga AS da de startet med å utarbeide reguleringsplanen. De trodde eiendommen fortsatt var i kommunens eie. I oppstartsmøtet hadde Trøgstad kommune bedt om at garasjetomta ble tatt med i reguleringsplanen fordi tomta var uregulert.
I reguleringsplanen er det vist garasjeplasser i det eksisterende garasjebygget, som tilhører Skoleveien 3 borettslag. I tillegg er 5 garasjeplasser regulert på Skjønhaugengas eiendom, med adkomst fra borettslagets eiendom.
I reguleringsplanen forslås det å gjenåpne veien Skjønhaugenga mot nord, til Karoline Sandviks vei. Vegavdelingen stiller seg positiv til å åpne for gjennomkjøring med begunnelse at trafikksituasjonen i området er vesentlig endret etter at skolen ble nedlagt. Trafikktallet og mønsteret som var gjeldende i den perioden det var skolevegstrafikk her, tilsa at Skjønhaugenga ble stengt for gjennomkjøring. Det er nå et endret trafikkbilde og forslagsstillers planbeskrivelse underbygger funksjonen til Skjønhaugenga som en veg som kan trafikkeres fra begge retninger.
Forslag til reguleringsplan var ute på høring og offentlig ettersyn i perioden 26.03.2021 – 14.05.2021.
Skoleveien 3 borettslag hadde merknader til reguleringsforslaget på vegne av beboerne, som har behov for ro og skjerming fra omgivelsene. De ønsker ikke gjenåpning av Skjønhaugenga, trafo, opparbeidelse av fortau, felles gjesteparkering eller adkomst til garasjeplasser for utbyggingsområdet på deres eiendom.
I tiden etter offentlig ettersyn har det vært avholdt møter mellom Skjønhaugenga AS, Skoleveien 3 borettslag og Enhet plan for å prøve å komme fram til løsninger som begge parter kan enes om. Det er bl.a vurdert å flytte portene på borettslagets garasjer fra vest til øst, ut mot Skjønhaugenga og videreføre stenging av veien mot nord. På grunn av terrengforholdene har administrasjonen konkludert med at flytting av garasjeportene ikke mulig å gjennomføre. Det har derfor ikke lykkes å komme fram til en enighet.
Skjønhaugenga AS har ønsket å komme videre med reguleringsplanen uten vesentlige endringer etter offentlig ettersyn. Planforslaget vil bli lagt fram for sluttbehandling i plan- og bygningsutvalget i møte 16.11.2022.