Det finnes flere typer gasser som vi kaller klimagasser, slik som for eksempel metan og NOX, men for å gjøre det litt enklere regnes alle om til såkalte CO2-ekvivalenter (CO2e). På denne måten er det enklere å holde oversikt og å gjøre regnestykkene knyttet til klimagassutslipp.
Her er en enkel forklaring av hvordan et kommunalt klimabudsjett fungerer:
- Telle opp utslippene: Kommunen finner ut hvor mye CO2e som slippes ut fra forskjellige ting, slik som biler, bygninger, skog og ting vi kjøper.
- Sette mål: Kommunen bestemmer seg for hvor mye vi vil redusere utslippene våre. I Indre Østfold kommune har vi et mål om å kutte 50 % i klimagassutslippene våre innen 2030, sammenlignet med hvor mye vi slapp ut i 2016.
- Lage en plan: Kommunen lager en plan for hvordan vi skal klare å slippe ut mindre CO2e. Eksempler på dette er at vi har byttet ut flesteparten av bilene som brukes i hjemmesykepleien med elbiler og at vi kjøper brukte kontormøbler istedenfor nyproduserte kontormøbler. Denne planen er altså klimabudsjettet.
- Følge opp: Kommunen sjekker jevnlig hvordan det går med planen og justerer den hvis det trengs. Dette gjør vi hvert år. Klimabudsjettet er en del av økonomiplanen til kommunen.
I klimabudsjettet ser du flere av klimatiltakene vi gjør eller planlegger å gjøre her i Indre Østfold kommune.
Her finner du vårt klimabudsjett (Framsikt)
Er du nysgjerrig på hvordan du kan lage ditt eget klimabudsjett for deg selv?
Sjekk ut “Mitt grønne bidrag” for tips!