Rask psykisk helsehjelp (RPH)

Det er mange som ønsker kontakt med vår tjeneste og vi har hatt stor pågang i år. På grunn av dette er det derfor lengre ventetid hos oss enn vanlig, det beklager vi. 

Rask psykisk helsehjelp er et gratis lavterskeltilbud for innbyggere fra 18 år bosatt i Indre Østfold kommune, hvor du med kort ventetid kan få hjelp med

  • milde til moderate angstplager
  • milde til moderate depresjonsplager
  • søvnproblemer
  • begynnende avhengighetsproblematikk 

Tilbudet skal være av kort varighet og er ikke ment for personer med alvorlige plager eller lidelser, eller som har behov for samtidige koordinerte tjenester.

Vi tilbyr ikke akutthjelp. Har du behov for dette, må du kontakte fastlegen, legevakten eller 113. 

Hvem er vi?

Vi er et tverrfaglig team hvor alle har utdanning i kognitiv atferdsterapi.

Hva tilbyr vi?

Alle våre tilbud er basert på kognitiv atferdsterapi (KAT), en veldokumentert og effektiv tilnærming for behandling av psykiske plager og lidelser. KAT retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning (kognisjon), handlinger og følelser. Man jobber mot å bryte selvforsterkende onde sirkler som opprettholder psykiske helseproblemer. Et sentralt mål er at du skal lære deg verktøy som du selv kan bruke i hverdagen og i så måte bli din egen terapeut.  

Våre tilbud består primært av kurs og gruppebehandling og veiledet selvhjelp. I enkelte tilfeller tilbyr vi individuelle samtaler over en avgrenset periode. Etter en kartleggingssamtale på telefon eller ved fysisk møte kommer vi frem til hvilket tilbud som er best egnet for deg.

Introduksjonskurs

Vi tilbyr fire ulike introkurs som går fortløpende. Hvert kurs varer omtrent to timer og du får lære om kognitiv atferdsterapi. Du vil lære mentale strategier og verktøy som kan brukes ved lav selvfølelse, engstelse, nedstemthet, plagsomt tankekjør og søvnvansker. Vi anbefaler alle som tar kontakt med oss å delta på kursene.

Kurs/gruppetilbud

Som en del av RPH-tilbudet har vi utformet fire ulike gruppetilbud, som en kan delta på etter gjennomført introduksjonskurs. Felles for disse er at det kreves stor grad av egeninnsats i og mellom samlingene.

Tankens kraft 

Tankens kraft er et gruppetilbud som tar i bruk velutprøvde verktøy i fra kognitiv atferdsterapi for å gi hjelp innen temaer som nedstemthet, stress og uro, bekymringer og grubling, selvfølelse og mer. Gruppen samles ukentlig til fire samlinger etter introduksjonskurset. 

Eksponeringsgruppen

Eksponeringsgruppen er et tilbud som tar utgangspunkt i prinsippet om å behandle angst ved å utsette seg for den fryktede situasjonen. Dette er en aktiv gruppe som gir deg kunnskap om, og erfaring med trygg og effektiv eksponering. Gruppen går over fire uker, hvor man de to første ukene har to samlinger i uken, og en samling i uken de to siste ukene. 

Søvngruppen 

Søvngruppen er et tilbud for deg som strever med søvnmangel. Dette kan ta form som vansker med å sovne, dårlig søvnkvalitet, hyppige oppvåkninger eller at en våkner alt for tidlig uten å få sove igjen. Gruppen baserer seg på kognitiv atferdsterapi for insomni (CBT-i). Denne metoden har vist seg svært effektiv som behandling av insomni, og er anbefalt som førstevalg av helsemyndigheter. Vi samles fire ganger etter endt introduksjonskurs. 

Mindfulnessgruppen 

Mindfulnessgruppen er et tilbud som vil gi deg en grundig introduksjon til mindfulness.  Vi tar i bruk mindfulnessbaserte øvelser for stressmestring og stressreduksjon i hverdagen. Du får dypere selvinnsikt, økt selvmedfølelse og selv-aksept, livskvalitet og større nærvær i hverdagen. Mindfulness har vunnet stor annerkjennelse innen kognitiv adferdsterapi terapi og har vist seg svært anvendig i relasjon til angst, depresjon og smerte (MBCT). Gjennom seks samlinger vil du få erfaring med forskjellige mindfulnessøvelser som vil være overførbare til egen hverdag.

Enhet psykisk helse og avhengighet tilbyr også andre kurs og grupper

Individuelle samtaler

I noen tilfeller tilbyr vi et begrenset antall individuelle samtaler basert på kognitiv atferdsterapi. Dette er et kortvarig behandlingstilbud som krever aktiv innsats i og mellom samtalene. Samtalene er målrettede, strukturerte og har fokus på problemløsning.

Kontaktinfo og besøksadresse

For å komme i kontakt med oss kan du søke via vårt kontaktskjema som du finner på knappen under. Der må du svare på noen spørsmål før du sender det inn. Vi ringer deg så snart vi kan for å høre om hva du ønsker hjelp med. Du trenger ikke henvisning fra lege for å kontakte oss. 

Her finner du kontaktskjemaet til Rask psykisk helsehjelp

Besøksadresse: Høvleriet, Rådhusgata 22, 1830 Askim.

Anbefalte ressurser

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid

Informasjon om ulike psykiske plager og lidelser

Norsk forening for kognitiv terapi

Mental helse

Filmer

Film om depresjon

Kognitiv terapi ved depresjon

Kognitiv terapi ved sosial angstlidelse

Kort film om panikkanfall

Selvhjelpsserie av Magnus Nordmo

Bøker

Ingvard Wilhelmsen

  • Sjef i eget liv
  • Kongen anbefaler
  • Det er ikke mer synd å deg enn på andre

Torkil Berge & Arne Repål

  • Trange rom og åpne plasser
  • Lykketyvene

Magnus Nordmo – Den lille boken som kurerer sterk angst