Elever på privatskoler

Ifølge opplæringsloven § 2-1 har barn og unge plikt til grunnskoleopplæring. Denne plikten kan ivaretas gjennom offentlig grunnskoleopplæring eller gjennom annen tilsvarende opplæring. Slik tilsvarende opplæring kan for eksempel være opplæring ved en privatskole.

En privatskole er en privateid, frittstående skole med rett til offentlig tilskudd, og er godkjent som alternativ til den offentlige skolen. Det er privatskoler både i og utenfor kommunen med elever som er hjemmehørende i Indre Østfold kommune. 

Kommunens ansvar for spesialundervisning

Indre Østfold kommune har også ansvar for å fatte enkeltvedtak om spesialundervisning og gi refusjon for dette for privatskoleelever som er bosatt i kommunen. Tilsyn og forvaltning sender informasjon til den aktuelle skolen om hvilke rutiner kommunen har for søknad og refusjonskrav vedrørende spesialundervisning. Deretter sender skolen søknad om spesialundervisning på grunnlag av sakkyndig vurdering fra Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Indre Østfold kommune. Det er privatskolen som har ansvar for å henvise sine elever til PPT. Tilsyn og forvaltning fatter nødvendige vedtak og gir privatskolen refusjonsgaranti, og utbetaler krav i samsvar med refusjonsgarantien.

Kontaktinformasjon

Ta kontakt med de skolefaglige konsulentene ved Tilsyn og forvaltning i forbindelse med søknad om spesialundervisning og refusjonsgaranti.

Telefon: 69 68 10 00
E-post: post@io.kommune.no

Lovgrunnlag

Privatskoleloven § 3-6 sier at opplæringsloven §§ 5-1, 5-3, 5-4 og 5-5 gjelder for private skoler. Her står det i tillegg at hjemkommunen sørger for sakkyndig vurdering, vedtak om spesialundervisning og dekning av utgiftene til spesialundervisning i privatskoler på lik linje med offentlige skoler.

I opplæringsloven § 5-1 står det at elever som ikke har eller kan få et tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har rett til spesialundervisning. Ifølge opplæringsloven § 5-3 skal det foreligge en sakkyndig vurdering fra PP-tjenesten før kommunen kan gjøre vedtak om spesialundervisning etter § 5-1. Den sakkyndige vurderingen skal vise om eleven har behov for spesialundervisning, og hvilket opplæringstilbud som bør gis. Dersom vedtaket fra kommunen avviker fra sakkyndig vurdering, skal begrunnelsen for vedtaket blant annet vise hvorfor kommunen mener eleven likevel får et opplæringstilbud som oppfyller retten etter § 5-1. Ifølge opplæringsloven § 5-4 skal det innhentes samtykke fra eleven (over 15 år) eller foresatte før det blir gjort vedtak om spesialundervisning. Her står det videre at tilbudet om spesialundervisning skal utformes i samarbeid med elev og foresatte, og det skal legges stor vekt på deres syn. Opplæringsloven § 5-5 sier at det skal utarbeides IOP og årsrapport for elever som får spesialundervisning.

Skoleskyss

Når det gjelder skoleskyss, har privatskoleelever rett på gratis skoleskyss innenfor kommunens grenser. Behov for skoleskyss meldes enten til privatskolen eller eventuelt direkte til Østfold kollektivtrafikk. Du finner mer informasjon om skoleskyss på her:

Østfold kollektivtrafikk skoleskyss

Lovgrunnlag

Privatskoleloven § 3-7 regulerer retten til skoleskyss for elever i privatskoler. Her står det at elevene har rett til skyss etter reglene i opplæringsloven §§ 7-1, 7-3 og 7-4. Retten til skyss, reisefølge og tilsyn for elever i grunnskoler gjelder bare innenfor kommunegrensen i den kommunen der eleven bor.

I opplæringsloven § 7-1 står det at elever på 2.-10. årstrinn som bor mer enn fire kilometer fra skolen har rett til gratis skyss. For elever på 1. årstrinn er skyssgrensen to kilometer. Elever som har særlig farlig eller vanskelig skolevei har rett til gratis skyss uten hensyn til veilengden. § 7-3 sier at elever som på grunn av funksjonshemming eller midlertidig skade eller sykdom har behov for skyss, har rett til det uavhengig av avstanden mellom hjemmet og opplæringsstedet. § 7-4 sier at elevene har rett til nødvendig reisefølge. Elevene har også rett til nødvendig tilsyn når det blir ventetid rett før og etter undervisningstid.

Rapportering

Hvert år melder privatskolene inn til Utdanningsdirektoratet (Udir) hvilke elever de har fra ulike kommuner. Dette gjøres på bakgrunn av privatskolenes elevlister pr 1. oktober. På våren sender Udir en liste til hver kommune med de elevene som går på privatskoler, og kommunen må bekrefte at elevene tilhører (er bosatt i) kommunen, innen en gitt frist. I Indre Østfold kommune er det enheten Tilsyn og forvaltning som har det årlige ansvaret for å godkjenne innrapporterte lister over privatskoleelever hjemmehørende i kommunen til Utdanningsdirektoratet.