Familieteam (psykisk helsetilbud for barn, ungdom og foresatte)

Familieteamet er et psykisk helsetilbud for barn, ungdom og foresatte.

Familie- og ungdomsteam skal, i samarbeid med avdelingene i Familiesentralen og andre samarbeidspartnere, sørge for at barn og familier som trenger ekstra bistand får dette tidligst mulig, slik at de blir i stand til å mestre livet mest mulig på egen hånd. Familiesentralen og tilhørende avdelinger skal støtte opp under den tverrfaglige tilnærmingen i møte med barn, unge og deres familier gjennom samhandling. Det er et prioritert mål å gi tidlig hjelp, uten at det knyttes til barneverntiltak. Dette gjøres blant annet gjennom systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn.  

Det kan være flere årsaker til at barn, ungdom og familier strever i livene sine. I Familieteam vektlegger vi familie- og nettverkskartlegging, fordi vår faglige plattform bygger på en grunntanke om at endringer hos barn/unge i hovedsak skjer ved at miljøet rundt endrer seg. I tillegg jobber vi ut fra en forståelse om at foreldre og familier selv vet hva som er best for dem, og må gjøre egne valg for hvordan de vil ha det.

Det kan være flere veier til endring, i Familieteam tilbyr vi blant annet foreldrestøttende tiltak i form av individuell veiledning og gruppetilbud. Vi har samtaler med barnet/ungdommen alene og som familiesamtaler. Vi har også tilbud til gravide som opplever psykiske reaksjoner knyttet til graviditet, fødsel eller til det å bli forelder. Vi samarbeider med familier i en tidsavgrenset periode og ved behov bistår vi familier og/eller foresatte med å komme i kontakt med andre aktuelle tjenester. 

Familieteam ønsker å være en likeverdig samtalepartner som kan reflektere rundt aktuelle tema sammen med foreldre og samarbeidspartnere. Vi har fokus på de ressursene som finnes hos barnet, ungdommen og foresatte og ønsker å sikre barnets stemme inn i arbeidet med familiene. 

Kurstilbud

Kurstilbudene er gratis og du trenger ingen henvisning eller vedtak. Du kan melde ønske om kurs gjennom vårt kontaktskjema nederst på denne siden.

Cos P

Cos- P/Trygghetssirkelen er et veiledningsprogram for foreldre og andre omsorgspersoner. Målet er å fremme trygg tilknytning og bygger på forskning om viktige prinsipper fra tilknytningsteori. Kurset legger vekt på å lære ferdigheter til å observere, forstå og møte barns signaler og behov, til å hjelpe barn å regulere følelser, og hvordan takle egne følelser i møte med barnet. Kurset er for foreldre med barn fra 0-6 år, men kan også passe for foreldre med eldre barn. Det gjennomføres med 8 samlinger og hver samling er på ca. 1,5 time. 

Les mer om Cos P-kurs (PDF, 145 kB)

Tuning into Kids (TIK)

TIK er et universelt foreldreveiledningsprogram som gis til foreldre med barn i alderen 3-12 år. Programmet fokuserer på å styrke det emosjonelle båndet mellom foreldre/omsorgsgiver og barnet. Sentrale temaer er emosjonell kompetanse, emosjonsveiledning og hvordan forstå barns emosjonelle opplevelse. Foreldrene trener på å møte barnets følelsesuttrykk med nærhet og forståelse for å på denne måten kunne støtte både egen og barnets evne til selvregulering. Dette kurset gjennomføres med totalt 7-8 ukentlige samlinger, hver samling er på to timer. 

Tuning into Teens (TINT)

TINT er et universelt foreldreveiledningsprogram som gis til tenåringsforeldre med barn/ungdom i alderen 10-18 år. Programmet fokuserer på utviklingsmessige behov hos tenåringer. Hovedfokuset i Tuning into Teens er å styrke det emosjonelle båndet mellom foreldre/omsorgsgiver og tenåringen. Foreldreprogrammet fokuserer på utviklingsmessige behov hos tenåringer og integrerer et større fokus på aksept og empati. I tillegg ønsker man at foreldre oppnår økt evne til selvregulering, i tilfeller hvor tenåringen avviser dem eller søker uavhengighet (BUFDIR). Dette kurset gjennomføres med totalt 7-8 ukentlige samlinger, hver samling er på to timer. 

Parent Management Training – Oregon (PMTO) foreldregruppe:

PMTO er et evidensbasert foreldreveiledningsprogram som tilbys på indikert og selektert nivå. Målgruppen i PMTO er familier med barn i alderen 3–12 år der barna viser atferdsproblemer eller står i fare for å utvikle atferdsproblemer. Målsettingen er å gjøre foreldrene i stand til å gjenopprette en positiv relasjon med barnet, håndtere utfordrende atferd og fremme barnets prososiale atferd. Foreldrene får innføring i spesifikke foreldreferdigheter som oppmuntring, positiv involvering, grensesetting og problemløsning. Vi arbeider med å øke samarbeidet innad i familien gjennom ulike temaer som virksomme beskjeder, regulering av følelser hos voksne og barn og samtaleferdigheter. Dette kurset gjennomføres med totalt tolv ukentlige samlinger på to og en halv time hver.  

Blues mothers

Blues Mothers er en lavterskel mestringsgruppe som passer for kvinner som har barn mellom 6 uker og 12 måneder og som har eller har hatt en vanskelig tid knyttet til svangerskap, fødsel eller barseltiden. Målgruppen er kvinner som strever med psykiske plager (følelsesmessige tilstander) som nedstemthet, engstelighet, belastninger knyttet til svangerskap, fødsel eller den første tiden etter fødsel eller andre belastninger i omgivelsene. Gruppen møtes 2 timer ukentlig i 10 uker og innholdet består av både undervisning/samtale omkring psykisk helse og aktiviteter som er ment å fremme samspillet mellom mor og barn. Hensikten er å hjelpe kvinnene med å bryte tilbaketrekningstendenser og styrke relasjonen mellom mor og barn. Psykoedukasjonen er knyttet til temaer omkring psykisk helse i svangerskap og barseltid, samspill med barnet og andre relasjonelle utfordringer i denne fasen av livet. Av samspillsaktiviteter legger vi til rette for blant annet babysang, babymassasje og babysvømming. Gruppen har en løs struktur og tilpasses barnets behov.

TIBIR-foreldreveiledning 3-12 år (PMTO)

Er du en pappa og/eller en mamma som synes foreldrerollen til tider er krevende? Ønsker du/dere å få hjelp og råd til å få et bedre samspill med barna? 

PMTO-terapi (individuell oppfølging) og TIBIR-foreldregruppe er et tilbud til foreldre med barn mellom 3 og 12 år som strever med atferdsutfordringer og der samspillet i familien er negativt og fastlåst over tid. Tilbudet er hjelpsomt i familier der det er mye krangling, hyppige sinneutbrudd, der barnet nekter å følge beskjeder eller bryter regler.

I PMTO kombinerer vi foreldrenes ekspertise på eget barn med vår kunnskap om barn som strever. Vi øver sammen på konkrete, virksomme måter å møte barnet på og foreldrene får oppgaver som skal utføres hjemme mellom hver time. Vi møtes ukentlig, tilbudet er gratis og det trengs ingen henvisning. Vi er et lavterskeltilbud og jo tidligere vi starter å jobbe sammen, jo lettere er det å få til en positiv utvikling.

Målet med tilbudet er å hjelpe foreldre til å gjenopprette en positiv relasjon til barna sine slik at familien får det bedre, og barna får den støtten og varmen de trenger fra de voksne rundt seg.

Du finner datoer og annen praktisk informasjon for TIBIR-foreldregruppe i denne brosjyren (PDF, 217 kB)

Fyll inn kontaktskjemaet nedenfor, så inviterer vi til en kartleggingssamtale der vi sammen finner ut om dette kan være riktig tilbud for dere. 

Ta kontakt med oss

Du kan kontakte oss på telefon 940 19 297. Telefontiden er kl. 09.00-12.00 tirsdag, onsdag og torsdag. 

Vi kan også treffes på e-post: familieogungdomsteam@io.kommune.no 

Når man har det vanskelig er det mange veier til å få det bedre. Ta gjerne kontakt med oss på telefon eller kontaktskjemaet under, så vi sammen kan utforske hva dere trenger.

Barn/ungdom og familier kan selv ta kontakt med Familieteamet. Du trenger ikke ta kontakt med lege eller få annen henvisning for å få hjelp hos oss.

Samarbeidspartnere kan ta kontakt på vegne av barn/ungdom/familien. Det er viktig at den det tas kontakt på vegne av selv ønsker et tilbud.

Kontakt oss i familieteamet her